Több, mint torna (cikk Kriston Andrától)

Írta: szilva1

2012.11.24.
11:05



"Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna (KIT) megalkotója szerint az egészségtudatos nők és férfiak körében napjainkban jelen van az alhassal kapcsolatos mozgásprogram. Úgy is mondhatnánk az intim torna divat lett. Az elmúlt években azonban gyakran kellő szaktudás nélkül is felbukkantak önjelölt trénerek a módszer kapcsán téves információk is napvilágot láttak. Intimtorna kisokos mindenkinek.

kristonandrea.jpg

Megtévesztő név

Az intim tornáról sokan azt gondolják, hogy egyfajta fitnesz, a záróizmokra alkalmazva. Ez azonban nem igaz. A KIT az alhas izmait, kötőszöveteit, szerveit védő egészségnevelő, egészségvédő program. Célja elsősorban a szövetgyengeségből, keringési nehézségekből, illetve más funkciózavarból származó tünetek megszüntetése, mérséklése. Sokan - neveltetésükből adódóan - úgy gondolják, hogy az alhas területe tabu téma, amivel nem kell foglalkozni. Pedig ezeknek a rejtett izmoknak a karbantartása, edzése is olyan fontos, mint mondjuk a has- vagy a hátizomé. Ha tudatosság nélkül éljük a mindennapokat, annak komoly következményei lesznek. Sok nő szenved olyan tünetektől, mint a ciszta, mióma, menstruációs görcsök, nehéz megfoganás, vetélési hajlam, PCOS, endometriózis, libidóhiány. Gyakori, hogy már egészen fiatal lányoknak is elcseppen a vizelete szökkenésnél, ugrálásnál, vagy említhetném a másik népbetegséget, az aranyeret.Ezek szöveti izomgyengeségből adódó problémák, amiket az izmok tréningjével többnyire képesek vagyunk megszüntetni. A KIT segít abban, hogy megkeressük azokat a tüneteket kiváltó okokat, amelyek létrehozták az elváltozásokat.

Kinek ajánlott a KIT?

  •  - Mindenkinek, aki szeretné a rejtett izmait is jó erőben tudni.
  •  - Azoknak, akik szeretnék elkerülni az aranyeret, az izomgyengeségből adódó problémákat (akaratlan vizeletvesztés, székletmegtartással kapcsolatos nehézségek, tág hüvely, méhsüllyedés).
  • - Azoknak, akik fel szeretnék készíteni az izmaikat a szülésre.
  • - Babára vágyóknak, hogy hatékonyabbá tegyék a megfoganást.
  • - Változó korú hölgyeknek, hogy enyhítsék a menopauza kellemetlen tüneteit.
  • - Alhasi műtét előtt előtt állóknak a gyorsabb regenerálódás érdekében.
  • - Azoknak, akik gyakran szenvednek gyulladásoktól (hólyaghurut, felfázás, hüvelygomba, hüvelygyulladás).
  • - Mindazoknak, akik szeretnék szexuális életüket változatosabbá tenni.

Központban a test és a lélek

A KIT-tréningen nem csupán tornagyakorlatokat tanulunk. A test és a lélek egymástól nem választhatóak el, ezért arra törekszünk, hogy mindenki megértse a teste működését, és hogy meg tudja változtatni a tünetkiváltó "forgatókönyvet". A tréning tehát egyrészt a bennünk zajló folyamatok megismeréséről szól, arról, hogy miket változtassunk, hogy a női egészségünk kiteljesedettebb legyen. Nagyon leegyszerűsítve: megtanulunk figyelni a belső szerveink jelzéseire. A KIT szól természetesen a gyakorlatokról is. Ez egy gyorsasági erő-állóképesség fejlesztő tréning, ahol a cél nem a hüvely "szorítgatása", a módszer 270, egymás mögé fűzött gyakorlat láncolatából áll. Körülbelül 12 órát vesz igénybe, míg kialakul egy olyan képesség, amire ráépítve létre tudjuk hozni azt a napi 10 perces gyakorlatsort, amivel eredményt tudunk elérni, és amit még idős korban is végezhetünk, hogy testünk jól funkcionáljon ezen a kényes területen.

Ártalmas tévhitek

Fontos kihangsúlyozni, hogy a KIT nem végezhető a buszmegállóban állva vagy az íróasztalnál, munka közben. Ez egyrészt veszélyes, hiszen, ha valaki függőleges helyzetben vérbőséget okozó gyakorlatokat végez ezen a területen az még jobban megterheli a vérfalat. Másrészt napi tíz karemeléstől sem lesznek szép karizmaink - miért lenne napi tíz, rossz pózban elvégzett hüvelyösszehúzástól izmos, feszes hüvelyünk?!
Szintén ártalmas a vizeletürítés közbeni szorítgatás. A hüvelyben lévő eszköz sem a legjobb módja az izomfejlesztésnek, hiszen az el is nyomja a szabad vérkeringést. Kifejezetten veszélyes lehet önjelölt trénertől tanulni. Jóga-, fitneszoktatók, gyógytornászok nem tanulnak intimtornát.

A tréning elvégzése után mindenki egyéni programot kap a problémájától, egyébb sajátosságaitól függően. Teljesen másként kell gyakorolni egy kismamának vagy egy olyan nőnek, aki aranyerét szeretné megszüntetni, és máshogy gyakorol az a nő, akinek lesüllyedtek a belső szervei, mint az, akinek hátrahajló méhe van. Mindenkinek olyan testhelyzetben kell végeznie a gyakorlatokat, hogy létrejöjjön a megfelelő belső állapot, amiben a kedvező változás bekövetkezhet.

Mindig ugyanúgy

A módszer hatékonyságának zálogja a jól felépített oktatási metódusban rejlik. Nők, férfiak, gyerekek, idősek, fiatalok - mindenki sikerrel tanulja, ebből adódóan eredményesen alkalmazza a tréning gyakorlatait. Nagyjából száz trénertanítvánom van, ők mind ugyanúgy tanítanak, a módszertől nem térnek el. Zárt rendszer, amely során lépésről lépésre juttatjuk el az embereket egy olyan testrészen történő mozgás megtanulásához, amelyet nem látunk. Ha rosszul végezzük a belső izmok erősítését, kárt okozhatunk. A KIT sajátos módszer, ami eltér a világon ismert más medencealapi izmokra ható tréningektől. Speciális tréning, amelyet nem szabad felelőtlenül használni, ugyanakkor biztosak lehetünk benne, hogy izgalmasan változtatja meg önmagunkhoz való viszonyunkat."

Forrás: diéta&fitnesz magazin - 2012. november - 70-71. oldal

Úgy gondolom ez a cikk egy kiváló összefoglalója a Kriston Intim Torna módszernek. Ha kedvet kaptál a tanfolyamhoz, nézd meg legközelebb induló tanfolyamaimat  és állandó oktatási helyszíneimet.

Intim Torna Tanfolyam Budapest időpontok és helyszínek

 

Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek, ha tetszett! Köszönöm.

Szólj hozzá!

Címkék: intimtorna kriston intim torna kriston andrea női torna hivatalos kit tréner kriston intim torna módszer záróizom torna

A bejegyzés trackback címe:

https://meszarosszilvia.blog.hu/api/trackback/id/tr414922772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása